Vanligvis vil CTRL + + tastene kunne brukes for å øke størrelsen, og CTRL + - for å redusere den.
Har du hjul på musen, kan du bruke CTRL sammen med hjulet for å justere størrelsen. På Mac kan du bruke CMD + + og CMD + -.
Dette kurset har ingen fremtidige kursdato(er) oppført. Bruk skjemaet for å kontakte kursholderen for mer informasjon.
En gang het de Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Helge Ingstad og Thor Heyerdahl. I dag heter de Stein P. Aasheim, Cecilie Skog, Rune Gjeldnes og Lars Monsen – og kanskje deg? Fordi også du bærer på en drøm om å få oppleve noe av eventyret som lever der ute. Et eventyr vi skal hjelpe deg å finne, enten det ligger bak "de sju blåner", eller rett utenfor stuedøra.
Alt du behøver, bortsett fra eventyrlyst, er rimelig god kondisjon, samt mot og vilje til å møte nye utfordringer i lag med andre.
Eventyr i Surnadal og Trollheimen
Rett utenfor skoledøra ligger lakseelva Surna, som brukes til kano, kajakk og skolens isbaderklubb.Flott turterreng med muligheter for jakt og fiske finner en også i gåavstand fra skolen, i Nordmarka. Her er også lysløype og preparte løyper for de som foretrekker det. Skitrekk er 10 min. kjøretur unna. Det er heller ikke mange kilometerne ned til fjorden og flotte kalkstrender. Grotter, juv og klatreområder finnes innenfor en omkrets av noen få mil.
Men selve eventyret ligger kanskje i Trollheimen og Sunndalsfjella, der det ligger fjelltopper for et helt liv. I fjor var vi blant annet på majesteten i Trollheimen, Snota (1668 moh). I år satser vi på på Dronningkrona (1818 moh) i Sunndalsfjella. Kanskje har du hørt om "Norges vakreste dal" - Innerdalen? Hvis forholdene ligger til rette for det kan vi prøve oss på den rå bestigningen av Tårnet, som du kanskje har sett på tv i "Nissene på Blåfjell?".
Eventyr i Møre og Romsdal
I år har vi bestemt oss for å utforske mer av vårt eget fylke, Møre og Romsdal, til fots, på sykkel og i båt. Her finner du Atlanterhavsvegen, som ble kåret til århundrets byggverk i Norge, Nord-Europas høyeste fossefall i Mardøla, Trollveggen, Aursjøvegen og det beryktede havstykket Hustadvika. Noe av dette vil du garantert få oppleve på langturen fra fjord til fjell. Et Norge i miniatyr heter det visst i klisjeene fra turistbrosjyrene. Usedvanlig vakkert er det uansett!
Ekspedisjon i Italia
I oktober pakker vi sekkene og setter kursen sydover. Opplegget er som følger: Vi deler oss i mindre grupper som planlegger sin egen rute med "Inter-Rail" gjennom Europa. Alle møtes i Roma, og reiser deretter til Italias eldste nasjonalpark, Abruzzo (1922). Her skal vi vandre en ukes tid i fjellkjeden Appenninenes, som har hele ti fjelltopper høyere enn Galdhøgpiggen, med Corno Grande som den høyeste med sine 2914 moh.
I tillegg til en fantastisk natur med over 2000 ville plantearter, finnes det her både ørn, bjørn gaupe og ulv. Faktisk er det flere ville ulver her enn i hele Norge til sammen. Heldigvis har de nok mat i de over 800 kronhjortene som også lever i nasjonalparken.
Etter en uke i denne mektige naturen tar vi toget sammen tilbake nordover. Kanskje stopper vi i Paris, Berlin eller Praha for å nyte storbyens gleder og en bedre middag, før vi returnerer til gamlelandet? Denne turen blir en kombinasjon av miljøvennlig transport og noe av det ypperste av europeisk kultur og natur. Kan man ønske mer?
Målet for faget
Gi grunnleggende ferdigheter i det å ferdes i naturen til alle årstider. Samarbeide og respekt er nøkkelord, respekt for Naturen, for hverandre, fremmede kulturer, ja alt levende.
Spør du oss hva Friluftsliv er for noe så gir vi deg denne definisjonen: "Friluftsliv er naturvennlig ferdsel og hensynsfull bruk av den frie Naturen, der hovedsiktemålet er gode naturopplevelser." Atle Tellnes
Gode naturopplevelser lover vi å gi deg, resten er opp til deg selv. "For du kan godt gå uten å vite hvor du er hele tiden- Men du kan ikke gå hele tiden uten å vite hvor du er." Roar Netland-Ebbesen
Dette er noe av det vi gjør
Høsten:
"Fjord til fjell" tur i Møre og Romsdal – Kano og kajakk på sjø og elv – Off-road sykling – Forskjellige overnattingsformer fra hytteturer til telt, lavo, gapahuk og åpen himmel – Fjellklatring – Naturfilosofi – Toppturer – Orientering/GPS navigasjon – Juv og Grotteturer – Tur og ekspedisjonsplanlegging – Vandretur i Italia – Matauk og tilberedning av mat – Utstyrslaging.
Vinter og vår:
Toppturer med Telemark og Snøbrett – Polarhistorie – Isklatring – Snøhuletur – Langtur på ski i Trollheimen og Omegn – Eskimorulle i basseng – Arrangere Vinterleker for psykisk utviklingshemmede – Fire dagers Telemark og Snøbrett kjøring i Oppdal – Isfiske.
Du trenger:
- Fjellstøvler og vinterskistøvler
- Yttertøy, vind og vanntett. Genser, lue, votter og langt undertøy i ull.
- Sovepose og underlag, som tåler vintertemperaturer.
- Termos
- Kniv
- Turkopp, fat og bestikk til turbruk.
- Lykt, gjerne hodelykt, men ei lita lommelykt er også ok.
- Ryggsekk, som er stor nok til å brukes på overnattingsturer.
- Fjellski med stålkanter, gjerne wirebinding eller annen solid tåbinding.
Nytt: Norges første treskilinje. Vi har kjøpt inn et restlager av militærets treski, som du får lage din egen custom-utgave av.Selvsagt får du ta med egne ski, men du behøver faktisk ikke å kjøpe nye. Er du skeptisk til treski så kan læreren fortelle at han har gått ”Norge på langs” på slike ski, og var kjempefornøyd.
- Skifeller anbefales. Sparer deg for mye slit og smøringsproblemer.
- Solbriller og slalåmbriller.
- Sykkel. Hybridsykkel anbefales sammen med Off-Road.
- Vanlig treningstøy med joggesko.
Har du annet følgende utstyr må du gjerne ta med:
Fjelltelt, kokeutstyr, spade, fiskestang, kamera, kartmappe og kompass, fotposer, vindsekk, søkestang, førstehjelpsutstyr, langrennski, snøbrett, rollerblades.
Les mer om Nordmøre Folkehøgskole
Se flere kurs fra Nordmøre Folkehøgskole (5)
Påmeldingsskjema Kontakt oss