Helsefagarbeider
Kunne du tenke deg å bli helsefagarbeider? Da er du kommet riktig. I denne kursoversikten finner du kurs og utdanning for å kunne ta fagbrevet som helsefagarbeider over hele landet!
Som helsefagarbeider jobber du med varierte arbeidsoppgaver innen praktisk helse, omsorg og miljøarbeid innenfor helse- og sosialtjenesten. Du har ansvaret for å hjelpe pasienter med daglige gjøremål, personlig hygiene, klesskift, måltider, behanlding og mer.
Den vanligste veien til å bli helsefagarbeider er gjennom yrkesfaglig videregående opplæring. Man må da ta Helse- og oppvekst Vg1 og Helsefagarbeider Vg2 for å bli helsefagarbeider. Dersom du allerede har tatt fellesfagene for Vg2, kan du velge å kunn ta programfagene. Tar du Vgs-fag som privatist, enten som oppmøtebasert kurs eller som nettkurs, må du ta eksamen i alle fag. I tillegg må du være lærling i 2 år før du kan ta teoretisk og praktisk prøve for å få fagbrev som helsefagarbeider.
Dersom du er ufaglært men allerede jobber på sykehjem eller med annet omsorgsarbeid, kan det være lurt å ta fagbrev slik at du kan kalle deg selv helsefagarbeider. For å ta fagbrevet uten å ha gått helsefagarbeider Vg2, må du ha fem år med variert praksis fra fagorådet, samt bestått både teoretisk og praktisk eksamen. For å forberede deg til disse eksamenene slik at du kan ta fagbrev, kan det være lurt med et kurs i helsearbeiderfaget. Et slik kurs gir deg kunnskapen du trenger for å bestå den teoretiske eksamenen gjennom tett dialog og oppfølging av en veileder. Undervisningen i kurset baserer seg på kompetansemålene for faget, samt hvordan du studerer mest mulig effektivt og hvordan du går fram for å skrive en eksamensoppgave. Ofte gjennomføres kurset over to semestre med en undervisningskveld i uken i tillegg til selvstudier, men du finner også kurs i helsefagarbeider som nettkurs. Temaer man går gjennom i et slikt kurs er blant annet utøvelse av faglig forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp, planlegging, utføring og deltakelse i behandling, å arbeide etter hygeniske, ernæringsmessige og ergonomiske prinsipper, å håndtere medikamenter, samt journalføring, dokumentasjon og rapportering.
Kursene og utdanningene for å bli helsefagarbeider varierer i oppstart, varighet, innhold og pris. Ved å trykke deg inn på de ulike studiene og kursene under, finner du kursbeskrivelser med all informasjonen du trenger for å kunne avgjøre hvilken helsefagarbeider utdanning eller kurs som passer din kompetanse og dine ønsker.