Alle kategorier
Du har valgt: Servicekurs - fagbrev
Nullstill
Filter
Ferdig

-

15 treff i Servicekurs - fagbrev
 

1 semester 54 000 kr
På forespørsel
 Vårsemester med oppstart medio januar. Høstsemester med oppstart medio august. Hair Art Skolen har fortløpende opptak. Det vil være en fordel om du søker allerede... [+]
 Vårsemester med oppstart medio januar. Høstsemester med oppstart medio august. Hair Art Skolen har fortløpende opptak. Det vil være en fordel om du søker allerede i dag. Undervisningen foregår fra mandag til fredag fra klokken 0900 til1600   Undervisningen er både teoretisk og praktisk med stor vekt på den praktiske treningen. Skolen har profesjonelle lærere/frisører med solid bransjekunnskap og bred erfaring. [-]
Les mer
Nettkurs 1 990 kr
Vektlegging av universell utforming øker markeds- og inntjeningsmulighetene - til hotell, fjellstue, gjestegård, gårdshotell, turisthytte, mv. Et praktisk og nytt... [+]
Få forståelse av mange gjesters behov, og hvor viktig dette er for markedsmulighetene til overnattingsbedriften.  Det er viktig å kunne gi gode opplevelser til "alle" gjester, enten de har nedsatt syn, hørsel, bevegelse, astma, allergi, og til alle eldre, barnefamilier mv.   Her får du kunnskapen! Kurset tar en gjennomgang av hele bedriften og du vil fort se at det er mange små tiltak som ikke koster noe for å gjøre bedriften bedre til langt flere gjester. Kanskje er bedriften bedre enn du tror! Du får tips til å markedsføre bedriftens sterke sider til de ulike grupper. Kurset/veiledningen inneholder; Hvorfor er tilgjengelighet viktig for overnattingsbedrifter Hva er viktig for de ulike grupper - nyttig kunnskap for alle ansatte Markedsfør tilgjengelighet og få flere gjester - viktig å informere om tilgjengelighet for å få flere gjester Hvordan få bedre tilgjengelighet for langt flere gjester -  krav, tiltak, råd og tips Hva er viktig å tenke på i den daglige drift  - ansattes kompetanse er viktig I tillegg kan du stille spørsmål, dele erfaringer, få nyheter mv. gjennom et eget forum for overnattingsbedrifter og kontakte kursleder.  Se blogginnlegg om inntekstmuligheter med vektlegging av universell utforming.   Markedet 20% av den norske befolkningen har nedsatt funksjon i bevegelse, syn, hørsel og på grunn av astma og allergi. I tillegg kommer eldre og alle som har nedsatt funksjonsevne i deler av livet. 2025 har 1 mill. nordmenn behov for hørseltekniske hjelpemidler.   27% av befolkningen i Europa vil få bedre opplevelser og kan reise mer med universell utforming i reiselivet.  Se blogginnlegg om noen myter om universell utforming [-]
Les mer
Nettkurs 4 700 kr
Har du planer for etablering eller videreutvikling av aktiviteter, opplevelser, overnatting, servering eller hytter i eller ved vernede områder, bør du ta dette nettkur..... [+]
Kursledere: Norsk Turistutvikling AS (NTU) har utviklet kurset. NTU ble etablert i 1992 i Lillehammer, og har bred erfaring og kompetanse innen rådgivning og reiseliv i Norge. Se www.ntu-as.no. Kursledere er Torhild Jørgensen Solbakken og Anne Anmarkrud Lier fra NTU.   Studiebelastning: Estimert tidsbruk for lesing og gjennomgang av læringsstoffet er ca. 20-30 timer. I tillegg kommer tidsbruk for arbeid med egen forretningsplan. Kurset er åpent i 6 måneder. Læremidler som inngår i kursprisen: Alt kursinnhold er i nettkurset, veiledning, eksempler, linker til andre nyttige nettsteder mv og maler i word og excel som du kan laste ned på egen data og benytte i planleggingen, samt enkle oppgaver/quiz. Nettkurset er alltid tilgjengelig.  Læremidler som ikke inngår i kursprisen: I dette kurset trenger man ikke andre læremidler enn dem som inngår i kursprisen. Karakterer og kursbevis: For å få kursbevis kreves innsending av egen forretningsplan med karakteren bestått. Kursbeskrivelse: Alt kursinnhold er nettbasert, hvor det også er linket til andre nettsteder hvor du kan finne mer informasjon. For hvert kapittel er det noen spørsmål som du kan svare på eller tenke igjennom for din egen del. Du finner også maler i word og excel for hvert kapittel som du kan arbeide med samtidig som du tilegner deg stoffet.  Kapitlene i kurset er: Rammebetingelser (lover, forskrifter, typer vernestatus, sertifiseringsordninger) Muligheter for næringsutvikling Forretningsplan Markedsmuligheter Konsept- og produktutvikling Markedsføring Økonomi Aktiviteter og opplevelser Overnatting/servering Hyttebygging Målet er at du skal kunne utarbeide forretningsplan for egen virksomhet som gir gost grunnlag for lønnsom og bærekraftig bedrift.  [-]
Les mer
På forespørsel
Ekskursjoner, reiselivsfag, kulturmøter og opplevelser. [+]
Visste du at det finnes nesten 13.000 reiselivsbedrifter i Norge? Et år på reiselivslinje gir deg muligheten til å finne ut om du kanskje en dag kan tenke deg å jobbe i en av disse bedriftene. Du får ingen formell kompetanse ved å studere reiseliv på folkehøgskole, men året vil helt sikkert gi deg mange nye erfaringer og opplevelser knyttet til reiseliv. Forhåpentligvis vil denne kunnskapen kunne være nyttige for deg senere i livet uansett hvilket yrke du til sist velger! På linja Reiseliv Australia/Thailand jobber vi med ulike sektorer innenfor reiselivsbransjen. I størst mulig grad reiser vi på besøk til bedrifter for å få et innblikk i ulike arbeidsoppgaver i reiselivsnæringen. For å bli enda bedre kjent med ulike reiselivsbedrifter gjennomfører alle elevene en praksisperiode i en bedrift i løpet av året. I undervisningen på skolen fokuserer vi dessuten mye på service, kommunikasjon og presentasjonsteknikk. Praktiske reiseferdigheter, turplanlegging, turistgeografi, kulturforståelse, mat, historie og religion er andre viktige tema for reiselivsklassen. I tillegg jobber vi med å planlegge og gjennomføre større og mindre utflukter for klassen og for resten av skolen. Og sist, men ikke minst: Vi har mye gøy sammen! Linjeturen til Thailand og Australia blir gjennomført i vårsemesteret og varer i mellom tre og fire uker. Reiseruten kan variere noe fra år til år, men samtidig har vi bygget opp litt erfaring med hva som fungerer med hensyn til opplegg og aktiviteter. I Thailand har vi reist både i nord og i sør, og på den måten fått oppleve både templer, jungel, strand og hav. I Australia har vi konsentrert oss om Sydney-området og roet ned etter mye reising i Thailand. I løpet av linjeturen blir vi bedre kjent med landenes kultur og historie, vi får beveget oss i naturen og vi får prøvd oss som reiseledere. Dessuten har vi hatt tradisjon for å besøke et prosjekt i Thailand som vi har samlet inn penger til. [-]
Les mer
6 semester 26 400 kr
På forespørsel
Ta en bachelor i reiseliv midt i Oslo sentrum [+]
Med en bachelor i reiseliv tilbyr vi deg en utdanning som gjør det mulig å tilføre reiselivsnæringen ettertraktet og verdifull kompetanse, enten du ønsker å jobbe i et stort internasjonalt selskap eller i en mindre organisasjon. I den senere tid, har flere utdanninger blitt kritisert for å være for fjernt fra ”den virkelige verden”. Næringen ønsker seg ressurspersoner som er i stand til å omsette teori til praksis, og som har lært de fagene som gjør dem til gode medarbeidere og ledere. Derfor har vi rådført oss med representanter for de viktigste reiselivsbedriftene i Norge. De har fortalt oss om hvilken kompetanse de trenger. Denne kunnskapen, sammen med vår faglige kompetanse, har gjort oss i stand til å sette sammen en bachelor i reiseliv som gir studentene de ferdigheter de trenger når de skal jobbe for reiselivs- og hotellnæringen.   Vi har derfor et sterkere markedsfokus på vår reiselivsutdanning enn de fleste andre høyskoler. Det betyr at vi har fokus på det som du aldri kan slippe av syne når du er leder i reiselivsnæringen; lønnsomhet. Derfor er den røde tråden i våre studier nettopp økt lønnsomhet gjennom å få tilfredse kunder, gi kunden best mulig verdi for pengene, og utvikle bærekraftige konsepter, som vil være lønnsomme i lang tid, fremfor kortsiktige gevinster.   En bachelor i reiseliv gir deg forståelse for hva reiselivsnæringen er, kunnskap om hvordan du får tilfredse gjester, organisering av reiselivsbedrifter samt teknikker for å markedsføre og utvikle både destinasjoner og reiselivsbedrifter.   Vi gir deg både praktisk og teoretisk kunnskap, slik at du kan utføre spennende og meningsfylte arbeidsoppgaver. Med de rette holdninger og erfaring vil du være kvalifisert for ledelsesoppgaver i reiselivet. Vi gir deg en bred innføring i reiselivnæringen samtidig som fagene i ditt bachelorløp gir deg spesialkunnskaper i følgende: utvikling og markedsføring av reiseopplevelser, organisering av hoteller og restauranter, spesialkunnskap i service og kommunikasjon, salg og økonomistyring, innsikt i førstegangsledelse, internasjonal posisjonering og reisetrender. For at du skal kunne styrke din kompetanse og dine jobbmuligheter ytterligere, velger du i tillegg til bachelor i reiseliv, en spesialisering som du gjennomfører 2. studieår. [-]
Les mer
1 år 81 000 kr
På forespørsel
"Ett svingende år på Trofo" [+]
Fint at du tenker å prioritere et år på folkehøgskole. Det kommer du nok ikke til å angre på. Jeg heter Kitty Vang og er lærer på Gourmet og Reiseliv. Hensikten med dette brevet er å presentere det fagtilbudet denne linja kan gi deg.   Jeg veksler mellom praktisk og teoretisk undervisning, med størst vekt på den praktiske delen.   Gourmetdelen Mat og kultur: Her lager elevene mat fra mange land og lærer om det enkelte lands matkultur og skikker. Dette er både spennende og nyttig lærdom når vi skal ut i verden og bli kjent med en eller annen fremmed kultur. Meny, borddekking og servering: Elevene får prøve seg på å lage egen meny og servere denne maten til sine medelever på gruppa – pluss en gjest eller flere. Borddekking og servering foregår etter alle kunstens regler.   Ernæring/matvarekunnskap: Litt kunnskap om næringsstoffer og matvarer er som regel bare positivt. Jeg stopper når nok er nok. Her ser vi også en del spennende og morsomme videoer om mat.   Reiselivsdelen Til reiselivsdelen hører også en del interessante tema. Turplanlegging: Reisemål i inn- og utland.I skoleåret ditt 2008/2009 reiser vi til Lofoten i begynnelsen av skoleåret.. Her er tema nordnorsk natur, kultur og historie .Med hurtigruta fra Harstad er dette en fantastisk sjøreise. Kanskje kan boblebad under åpen himmel friste? Utenlandsturen: går til Mexico eller Tunisia i april 2009. En utrolig spennende og lærerik studietur. En opplevelse for livet!!   Kultur, natur og samfunn: er en viktig del av det å reise. Dette studerer vi i forbindelse med turene våre – og vi har forskjellige måter å tilnærme oss temaene på.   Fotografering:  Å fotografere kan utvikle seg til en spennende hobby. Vi er på fotosafari høst, vinter og vår. Dette gir også muligheter for mange fine naturopplevelser. Ta med kameraet ditt – og husk bruksanvisningen.   Utplassering – 2 ukerDette er et tilbud til alle elever på gourmet – og reiseliv. Aktuelle arbeidsplasser kan være hotell, restaurant, gjestegård, turistkontor eller reisebyrå – eventuelt andre fagrelaterte arbeidsplasser. Utplassering foregår fortrinnsvis på hjemstedet ditt – men er også mulig andre steder. En fin mulighet for sommerjobb senere om det er ønskelig,   Ekskursjoner: Disse har vi i nærmiljøet – blant annet besøker vi en ca 200 år gammel Gjestegård som etter hvert er blitt en attraksjon i Harstad, Trondenes Kirke og Trondenes Historiske Senter.   Håper du synes dette virker så pass interessant at du kan tenke deg et år på Gourmet og Reiseliv. Selvsagt skjer det mye annet også på folkehøgskole, mest morsomme og hyggelige ting. Å treffe ungdommer fra hele landet og fra andre land er et privilegium. Lykke til med valget og hjertelig velkommen skal du være.   Til deg som har bekreftet plassen på Gourmet & Reiseliv, må ta med: - 1-2 Forklær- Lette, gode sko (til innebruk)- Tykke Grytelapper av bomull- Noe som dekker til håret under matlaging- Kamera med bruksanvisning- Pass- Gummistøvler- Regntøy- Sovepose- Masse godt humør :D   Jeg ønsker deg en fin sommer, og ser fram til å møte deg til høsten.   Vennelig hilsen Kitty [-]
Les mer
10 dager 8 500 kr
På forespørsel
Vil du lære deg proff hårstyling? [+]
Hårstylingskurs Kjell Nordström – frisør og hårstylist med over 20 års erfaring, jobber ved Kutt og ble kåret til Årets Frisør 2000 og Årets Avantgarde Hårstylist 2001, invitererer sammen med Art Complexion til et 10-dagers hårstylingskurs. Kurset tar for seg både basis stylingteknikker, produkt-og verktøylære, stylingteknikker langt og kort hår, teknikker for krøller, bølger og rett hår, brudeoppsetninger, old fashioned glamour og avantgarde. Kurset er en absolutt nødvendighet om du ønsker å jobbe med hår i tillegg til make-up. Se søknadsskjema for påmelding eller ring eller send oss en e-post om du ønsker mer informasjon.   Det er bindende påmelding, og kursavgiften innbetales samtidig med registreringsavgiften til skolens hovedkurs. Dersom du skulle være så uheldig å bli syk, vil du bli tilbudt plass ved neste ledige kurs. Kursavgiften vil ikke bli refundert ved sykdom. Beløpet vil kun bli refundert (minus kr 100,- i adm.gebyr) dersom kurset du har søkt på er fullt, av en eller annen årsak ikke arrangeres, eller om du har søkt på hovedkurset og har fått avslag på dette.     [-]
Les mer
Nettkurs 2 300 kr
Lær deg å sette så riktige priser som mulig i ulike perioder for å få en mer lønnsom reiselivsbedrift! Kunnskap om priskalkulasjon og prissetting er grunnleggende ... [+]
Kunnskap om priskalkulasjon og prissetting er grunnleggende og avgjørende for lønnsomheten i bedriften. Kurset gir kunnskap om hvordan du kan beregne priser på et opphold eller arrangementer, slik at du oppnår lønnsomhet og tjener penger på det du tilbyr. Ofte ser vi på nabobedriftene når prisen til gjestene fastsettes. Eller så bruker vi bare prisen som vi brukte i fjor og årene før der, kanskje bare justert noen kroner eller prosent år for år. Men vet vi egentlig om prisen er riktig? Tjener vi penger på de ulike produkte vi tilbyr? Hvor langt ned i pris kan vi gå når vi skal levere et tilbud? Dette er spørsmål som du vil være bedre i stand til å svare på etter å ha gjennomgått kurset. Kurset skal innledningsvis gi en innføring i noe teori om temaet. Du vil bl.a. lære om prissetting gjennom bidrag- og selvkostkalkyler, og etterkalkyler for å kontrollere lønnsomheten på ulike produkter, tjenester og arrangement. Videre legges det opp til en praktisk tilnærming gjennom bruk av en eksempelbedrift som viser hvordan kalkulasjon foregår som et samspill mellom regnskap og kalkyler. Avslutningsvis er det noen oppgaver som du kan få prøve deg på.   [-]
Les mer
33 000 kr
På forespørsel
Du er nysgjerrig og ønsker å utforske både en spennende verden og en utfordrende næring. [+]
Utdanningen i reiseliv åpner dører inn til mange forskjellige deler av denne næringen. Om du tåler en utfordring og ønsker å jobbe i en spennende og dynamisk næring er dette en utdanning for deg. Studiet i reiseliv er lagt opp i nært samarbeid med representanter fra reiselivsnæringen. Dette sikrer deg at opplegget og innholdet er relevant i forhold til de kunnskaper som kreves når du skal jobbe i bransjen. Du vil tilegne deg kunnskaper om reiselivsnæringen som helhet, og hvordan denne fungerer. Dessuten blir det fokusert på hver enkelt del av reiselivsnæringen, på hvilken funksjon denne sektoren har og hvilke oppgaver du som medarbeider vil forholde deg til.   I undervisningen legges det stor vekt på det tverrfaglige, og på at læring er en prosess. Derfor vil du i stor grad jobbe med selvstendige prosjekter, der flere fag er trukket inn. I tillegg vil det være forelesninger, klassediskusjoner og presentasjoner.   Du vil jobbe i grupper, med oppgaver tilsvarende de du møter i en jobbsituasjon. Utdanningen legger opp til aktiv læring. Det vil si at det forventes at du som student involverer og engasjerer deg både i fagstoff og aktuelle temaer fra reiselivsnæringen. Etter utdanningen kan du jobbe innen flere deler av reiselivet. Du kan også styrke din kompetanse ved å fortsette på Byråspesialisering ved Norges Merkantile Fagskole.   [-]
Les mer
Nettkurs 4 700 kr
Kurs og driftsveileder for bygdeturismeverter. Her får du kunnskapen og verktøyet du trenger for en gjennomgang og videreutvikling av egen bedrift. Målet med kurset ... [+]
Driftsveilederen tar for seg driftsmessige forhold, utfordringer og muligheter for bygdeturismeverter. Tema er bl.a. driftsrutiner, markedskunnskap og markedsføring, salg/booking, service/vertskapsrolle, kvalitetssikring og økonomi. Her får du kunnskap og verktøy til å analysere egen bedrift, som kan legge et godt grunnlag for den videre drift og eventuelt viderutvikling av bedriften.  Driftsveilederen inneholder: Hvordan står det til med bedriften? Hvordan er markedssituasjonen for bedriften? Ressurskartlegging - med fokus på muligheter  Produktutvikling gir konkurransefortrinn Markedsføring er en god investering Lønnsomhet gir større handlefrihet Gode driftsrutiner bidrar til øke kvaliteten Kvalitet sikrer framtida Vertskapet - det viktigste ved produktet Matopplevelsen Aktiviteter og opplevelser - en viktig del av totalopplevelsen Det er viktig å bo godt når en er på reise. I tillegg til veiledning i ulike deler av driften, får du også maler i word og exel, som du kan benytte i egen virksomhet. Maler som kan benyttes i planlegging, markedsplanlegging, i driftsrutiner, i informasjon mv. I regnearkene er det lagt inn formler for beregning, så det er bare å legge inn egne tall. Her kan du kalkulere priser og budsjettere. Nå kan du få god oversikt over virksomhetens økonomi, hva du tjener penger på eller ikke, samt kunne spørre regnskapsfører eller samarbeide med regnskapsfører for å få en bedre oversikt over økonomien i virksomheten. [-]
Les mer
1 semester 17 000 kr
Kveldskurset for deg med erfaring innen service, butikk, salg og kontor som ønsker å ta fagbrev som voksen. [+]
Kveldskurset for deg som arbeider innen service, butikk/salg og kontorbransjen og som savner utdanning. Kurset passer godt for de som ser at et nettbaserte kurs ofte ikke blir gjennomført og som ser nytten av å møte opp til faste tidspunkt, jobbe i grupper og få teori forklart på en annen måte enn det som står i bøkene. Etter endt kurs og bestått en tverrfaglig og en praktisk eksamen vil du ha det samme fagbrevet som elever ved videregående skole innehar. Innhold:Markedsføring, salg, sikkerhet og økonomi. De deltakere som finner økonomi vanskelig har vi gode metoder som vi vet funger.Metode:Undervisningsformen er preget av samtaler/diskusjoner ifra deltakers jobb/erfaring. Lærerike kvelder med utgangspunkt i temaer som er lett gjenkjennelig. Tavleundervisning.Tverrfaglig eksamen:Tar utgangspunkt i egen arbeidssituasjon og bør inneholde mange eksempler ifra jobb. Du skal ikke opp i norsk skriftlig slik at det er ikke noe krav å kunne skrive perfekt norsk. Etter endt eksamen vil det bli en praktisk eksamen. Praktisk eksamen: For å kunne avlegge praktisk eksamen må du kunne dokumentere 5 års relevant erfaring i 100 % stilling. Om du har jobbet på 10 ulike arbeidplasser i halvstilling i 10 år er dette godkjent. Om du for lite praksis så husk at de månedene du går på kurs vil også medregnes. Usikker på dette ta kontakt for hjelp. FinansieringDet er mulig å dele opp kursavgiften opp i avdrag. Er du medlem av en fagforening vil det ofte være mulig å søke om stipend. Stipend fra Handel & Kontor er pr. idag 10.000,-. Svein Olav Sæthre som er veileder og eier av Opplæring og Veiledning har lang fartstid som instruktør og veileder innen fagbrev i salg og service(butikk/kontor). Han har vært kursansvarlig for fagbrevkurs i AOF Midt-Norge. Veileder på fagbrev innen salg og service hos AOF Midt-Norge og Norsk Fagskole. Han har også vært veileder på jobbsøkerkurs for Euroskolen og Reaktorskolen. Er idag veileder for deltakere for deltakere hos Treider Fagskoler. På utdanningene butikkledelse, juridisk sekretær, medisinsk sekretær, reiselivskoordinator og jobbsøkere.  Han er utdannet innen voksenpedagogikk, coaching, veiledning og motivasjon. Han har flere års ledererfaring innen flere bransjer og han vet hvordan fagstoffet skal relateres til den enkeltes arbeidssituasjon. Undervisningen preges av diskusjoner og tavleundervisning. Svein trives meget godt i rollen som instruktør og veileder, og evner å skape engasjement blant deltakerne.Har gjennomført denne type fagbrevkurs i 17 år med over 460 deltakere.  Fornøyde deltakere ifra bl.a Cubus, Kappah, H&M, Ark, Nordli, Vinmonopolet, St. Olavs Hospital, Trøndertaxi, Tine, Plantasjen, Coop Marked, Coop Prix, Coop Hypermarked, Coop Extra, Coop Mega, Eik Maskin, Felleskjøpet, Europris, Biltema, Bunnpris, Shell, Statoil, Best, SIT, Studio G, Expert, Coop Byggmiks, Meny, Clas Ohlsson, Ikea, Kiwi,YX, Trondheim kommune, Chess, Securitas, Byggern, Gullfunn, Indiska, Lampejuset, ISS, Rimi og Rema 1000.       [-]
Les mer
Nettkurs 990 kr
Praktisk og nyttig kurs i universell utforming som øker markedsmulighetene og styrker konkurranseevnen i reiselivet! [+]
Praktisk og nyttig kurs i universell utforming som øker markedsmulighetene og gir konkuransefortrinn for reiselivet! Kurset i reiseliv gir forståelse av mange gjesters behov, og hvor viktig dette er for markedsmulighetene og konkurransekraften til reiselivs- og opplevelsesnæringen. Det er viktig å kunne gi gode opplevelser til de fleste gjester/besøkende, enten de har nedsatt syn, hørsel, bevegelse, astma, allergi, og til alle eldre, barnefamilier mv. Kurset i universell utforming gir reiselivs- og opplevelsesbedrifter kompetanse og veiledning til å vektlegge mer universell utforming for; kvalitetsheving, økt markeds- og inntektsmuligheter, økt konkurransefortrinn, bærekraftig utvikling, å gi gode opplevelser til de fleste! Se blogginnlegg om inntekstmuligheter med vektlegging av universell utforming.   Markedet 20% av den norske befolkningen har nedsatt funksjon i bevegelse, syn, hørsel og på grunn av astma og allergi. I tillegg kommer eldre og alle som har nedsatt funksjonsevne i deler av livet. 2025 har 1 mill. nordmenn behov for hørseltekniske hjelpemidler.   27% av befolkningen i Europa vil få bedre opplevelser og kan reise mer med universell utforming i reiselivet.  Se blogginnlegg om noen myter om universell utforming [-]
Les mer
Gir verdifull opplæring i behandling av felt vilt. Anbefaler dette for alle nye jegere. [+]
Kurset vil bli avviklet på slakteri under kyndig veiledning og vil gi verdifull opplæring i behandling av felt vilt. Anbefaler dette for alle nye jegere. Neste kurs avholdes når det er påmeldt et minimum..    Temaer som er naturlig å gå gjennom er: Avblødning er viktig for å få god kvalitet på kjøttet. På jakt så kan det bli noe annerledes en på et slakteri, avhengig av hvor skuddet sitter, og hvor lang tid etter skuddet vi går frem til dyret. Vomuttak (Bagging og Rodding). Her gjelder det om å holde 'griseriet' så godt bevart som mulig, i den 'innpakningen' som det er i. Avkapping av føtter. Her gjelder det om å treffe det rette punktet, da klarer man seg med kniv, em det er fort gjort å bomme. Flåing. Skal man beholde skinnet gjelder det å unngå å skjære hull. Skal man slakte dyret ute og går frem på riktig måte. Klarer man å holde slaktet reint. Skal man stoppe ut hode må man begynne å tenke på det når man finner frem kniven. Før man begynner å skjære i dyret. Behandling av kjøttet ute i felten. Tørt og luftig er best. Oppbevaring av skinnet. Salting er viktig, hvis ikke vil man få et skinn som slipper hår. Saltet må fordeles jevnt. På slutten av kurset var vi nede hvor de saltet og oppbevarte skinnet før det ble sendt til garveriet. Der fikk vi se hvor lett håret slipper hvis det er dårlig saltet.  Sjekke viltet for evt. sykdommer. På et slakteri blir hvert dyr kontrollert av veterinær før det blir godkjent som menneskemat. Her fikk vi vite noe av det vi skal se etter. Er dyret usymmetrisk er det ofte et tegn på sykdom. Friske dyr skal også ha fett rundt nyrer og hjerte. Man bør også skjære i hjerte, lever og lunger for å se etter uregelmessigheter. Generelt ser man etter avvik i farge, konsistens og lukt. Men det krever erfaring fra slaktede dyr for å kunne avgjøre. For mer detaljer se SNT Instruks for viltkjøtt kontroll Modning og oppbevaring av kjøttet. Her lærte vi blant annet at skal kjøttet brukes til kjøttdeig så blir det best ved å henge kortest mulig, med biff er det ønskelig at kjøttet skal bli mørest mulig. Partering av dyret. Feil partering kan ødelegge gode kjøttstykker. Blant annet så går skille mellom frampart og bakpart, mellom 8 og 9 ribbeinet. Når man teller forfra på dyret, Kvalitet/bruksområder på de forskjellige delene av dyret. Biff er ikke alltid biff, eller retter sagt. At kjøttstykket kalles et eller annet med biff, betyr ikke at det er godt egnet til biff. Dette var ikke så lett som flere av oss trodde på forhånd. [-]
Les mer
Fagbrevkurs for butikkfag og kontorfag [+]
Kurset er gratis for dei som får godkjend vaksenrett etter søknad (født før 01.01.1978 og ikkje fullført vidaregåande opplæring).   Ta kontakt med:Monica Belsvik, Midtnorsk Opplæring - tlf 72497070Mads Løkeland, ORME ressurs - tlf 95056726 [-]
Les mer