Slakter
Har du lyst til å bli slakter? Er du slakter og på utkikk etter videreutdanning? Reisen din begynner her! På denne siden finner du en kursoversikt over kurs i slakting og slakterutdanning en rekke ulike steder i landet. Scroll deg ned på siden for å komme til kursoversikten som viser deg utvalget av slaktekurs og slakteutdanning som gir svennebrev og mesterbrev i slakting!
Slakteryrket er et gammelt håndverksyrke. Tidligere reise slakteren rundt fra gård til gård og slaktet og parterte husdyr. I dag jobber slaktere først og fremst i slakterier som får inn slaktedyr fra gårder som driver med kjøttproduksjon. Dyrevelferd, respekt for dyrene og god slaktehygiene er viktig på et slakteri. Slakteren er med i hele prosessen fra fyret ankommer slakteriet, blir bedøvet og avlivet til skrotten er klargjort for videre nedskjæring og bearbeiding. Vanlige arbeidsoppgaver for en slakter er mottak, driving, oppstalling og avliving av dyr, sørge for at slaktingen skjer på en faglig korrekt måte, gjøre dyret klart for videre behandling, ta ut og behandle biprodukter samt bruke og vedlikeholde nødvendige verktøy, maskiner og utstyr.
For å få svennebrev i slakting finnes det to muligheter: Enten må du ta Vg1 Restaurant- og matfag, Vg2 Matfag og gå to år i opplæring i bedrift innen slakterfaget før du går opp til en praktisk prøve for å ta svennebrevet, eller ved å opparbeide deg over fem års erfaring i slaktefaget før du tar en teoretisk prøve og går opp til den praktiske prøven for å få svennebrev. Sistnevnte kalles gjerne for voksenopplæring og er en vei inn i slakteryrket or dem som allerede har tatt videregående opplæring tidligere.
Eter at du har hatt svennebrev i to år er det mulig å mesterbrev i slakting. Dette gjøres gjennom å ta kurs i økonomistyring, ledelse, markedsføring og yrkesteori. Når du har bestått eksamen i alle fire fagene får du mesterbrev i slakting.
Kom i gang – Meld deg på et slaktekurs eller en utdanning i slakting i dag!