En barne- og ungdomsarbeider kan jobbe i barnehage, i barnepark, i skolen, i skolefritidsordningen (SFO), i fritidsklubber for barn og ungdom og i andre stillinger som ha... [+]
Etter Vg2 barne- og ungdomsarbeiderfaget, kan du gå videre med opplæring i bedrift i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Opplæringen er delt inn i tre moduler: arbeid med barn i alderen 0-5 år, 6-12 år og unge og voksne fra 12 år og oppover. Som lærling skal du for alle disse tre aldersgruppene ta del i det daglige arbeidet i en pedagogisk institusjon eller organisasjon, delta i planlegging og gjennomføring av pedagogiske opplegg og kunne evaluere disse. I opplæringen inngår hvordan du kan fremme gode lekemuligheter, grensesetting, pedagogiske hovedprinsipper, fritidspedagogikk, tilbereding av mat til barn, ungdom og voksne med ulike nærings- og hjelpebehov, dessuten helse, miljø og sikkerhet.
Barne- og ungdomsarbeider - Fagbrev
For å få jobb som barne- og ungdomsarbeider kreves vandelsattest. Som barne- og ungdomsarbeider kan du få arbeid i barnehager, barneparker, skoler, fritidsordninger, klubber og kommunale etater med ansvar for sosiale tjenester.
Utdanningen gir også muligheten for arbeid innen støtteapparatet for ulike undervisningstilbud for barn og unge i offentlig eller privat sektor. Faget har barn og unges behov som utgangspunkt. Arbeidsoppgavene vil være å planlegge, gjennomføre og evaluere pedagogiske opplegg og aktiviteter for barn og unge. Det er viktig å kunne omsette teoretiske kunnskaper i praktisk handling. Gjennom handlinger skal du synliggjøre positive holdninger og aktivt engasjement i forhold til barn og unge. Du må være flink til å komme i kontakt med og kommunisere med mennesker, ha samarbeidsvilje, observasjonsevne og være ansvarsbevisst.
Felles programfag:
* Helsefremmende arbeid. Handler om hvordan fysisk og psykisk helse og positiv selvfølelse kan stimuleres. Videre handler faget om hvordan barn og unge utvikler evne til å ta medansvar for eget liv, og hvordan de bruker sine ressurser og sitt sosiale nettverk. Ulike sider ved barn og unges forhold til tobakk, rusmidler og kriminalitet inngår. Temaene kjønnsroller, selvfølelse, mobbing og rasisme er også en del av faget. Betydningen av utfordrende aktiviteter, utholdenhet og styrke som grunnlag for barn og unges vekst og utvikling inngår i faget. Videre handler faget om trygg og sunn mat for barn og unge.
* Kommunikasjon og samhandling. Handler om hvordan en kan stimulere vekst og utvikling hos barn og unge med ulik livssituasjon, kulturtilhørighet og funksjonsnivå. Faget handler videre om de voksne som rollemodell og betydningen av språkbruk og omgangsform. Sosialiseringsprossesen hos barn og unge, utvikling av sosial kompetanse, empati, respekt og toleranse inngår i faget. Programfaget handler også om samarbeid, gruppeprosesser og konflinkthåndtering.
* Yrkesutøvelse. Handler om barn og unges oppvekstvilkår i et flerkulturelt og mediepåvirket samfunn, og om ulike typer aktiviteter som brukes i det pedagogiske arbeidet for barn og unge. Observasjon, planlegging, dokumentasjon, motivering, vurdering ogt valg av hensiktsmessige pedagogiske metoder er grunnleggende i faget. Betydningen av lek og aktivitet for læring og utvikling inngår i faget. Rammefaktorer, regelverk og måldokumenter som er styrende for pedagogiske virksomheter og andre arenaer der barn og unge oppholder seg, og yrkesforståelse, inngår i faget.
Standpunktvurdering: Eleven skal ha en standpunktkarakter i hvert av programfagene.
Eksamen for elever: Eleven skal opp til en tverrfaglig praktisk eksamen hvor de felles programfagene inngår. Eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt.
Eksamen for privatister: Privatisten skal opp til en skriftlig eksamen i hvert av programfagene. I tillegg skal privatisten opp til en tverrfaglig praktisk eksamen hvor de felles programfagene inngår. Eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt.
[-]
Les mer